El coronavirus ha avançat 5 anys la Revolució Digital, segons la periodista XANTAL LLAVINA, autora de #SOMDIGITALS

La periodista especialitzada en l’àmbit tecnològic, emprenedor i digital XANTAL LLAVINA explica que el coronavirus ha avançat de 5 a 10 anys la Revolució Digital. Segons l’autora de llibre #SOMDIGITALS, “la vida normal, tal com la coneixem, s'ha vist afectada per una pandèmia mundial, establint les bases per a una normalitat completament nova que definirà la manera en la que viurem durant els propers anys, on les noves tecnologies hi juguen un paper crucial”.

Videotrucades per mantenir el contacte amb els nostres familiars i amics per WhatsApp, teletreball a molts sectors professionals i trobades virtuals via Skype, Teams o Zoom, reunions de polítics per videoconferència, milers d'actes virtuals, concerts a Instagram, experts d’impressió 3D  creant respiradors per ajudar als ingressats per la pandèmia... “Tots els sectors professionals s'han de digitalitzar i fer aquesta transformació digital que obliga la pandèmia amb la distància social”, adverteix la també directora i presentadora de l’espai Revolució 4.0 a Catalunya Ràdio i a TV3.

En aquest sentit, molts dels interrogants que s’obren arrel de la situació actual, com quins sectors ho tindran més fàcil, com es transformarà el món del treball, com ens adaptarem a la nova era digital o quins canvis socials veurem, tenen resposta a #SOMDIGITALS, un llibre publicat per Profit Editorial que aprofundeix sobre els temes i els protagonistes de la Revolució Digital. L’obra, que es va publicar, precisament, enmig de l’esclat de la pandèmia al nostre país, ara cobra especial importància per aquesta acceleració del procés cap a un nou món més digitalitzat provocada per la COVID-19.

Les revolucions impliquen grans canvis socials, econòmics i tecnològics. Ara és la Revolució Digital la que ens porta transformacions. #SOMDIGITALS, escrit d’una manera personal i molt vivencial per Xantal Llavina amb la col·laboració de Jordi Portals, explica alguns d’aquests canvis. Per exemple: L’any 2050 ens haurem de crear els nostres propis llocs de treball. Viurem en megaciutats i la mobilitat urbana canviarà molt. Tampoc existirà la premsa en paper i les plataformes digitals triomfaran. Gairebé podrem decidir quants anys volem viure. L’any 2021, al món hi haurà 2.000 milions de persones que seguiran els esports virtuals. L’empoderament digital de les dones serà total. Integrarem noves competències digitals en educació. Per a moltes persones soles, el sexe virtual serà una realitat...

Segons l’autora, “sempre que hi ha un canvi tecnològic, hi ha algú que hi surt perdent, però també hi ha gent que hi surt guanyant, i el llibre exposa quins seran els veritables protagonistes d’aquesta revolució que ens afecta tots i totes, tinguem l’edat que tinguem.

La Revolució 4.0 ja està aquí

La Revolució 4.0 és la quarta revolució de la història, una revolució que canvia la forma en què vivim, treballem i ens relacionem. En un temps relativament curt, hem passat de la primera revolució industrial a la quarta; de les màquines de vapor del passat, de la fabricació en massa i l’automatització dels processos productius, a la Indústria Connectada.

En les darreres dècades, la Revolució Digital ha transformat tots els aspectes de la nostra vida. Ha canviat l'economia, les relacions socials, la forma en la comprem, ens informem i la societat en general. Ens ha canviat a nosaltres mateixos com a ciutadans, com a usuaris, com a consumidors, com a votants o, inclús, com a parella.

Tecnologies com la Internet de les Coses, la Robòtica, la realitat augmentada i la realitat virtual, el Big Data –“les dades són el petroli del segle XXI”, assenyala Llavina- o la impressió 3D entren a formar part de tots els sectors i canvien molts processos de feina.

A #SOMDIGITALS es relata d’una manera entretinguda tota aquesta evolució de cap a on anem i sobre com afecta el digital a sectors com la salut, l’economia, la paritat, la mobilitat, el canvi climàtic, el món del periodisme i la comunicació, el de la gastronomia, el de la robòtica, el de la moda, el de l’oci digital i l’entreteniment i, fins i tot, a la sexualitat.

Segons Llavina, “tots formem part d'aquesta Revolució Digital, això no és una cosa dels millennials, sinó que ens afecta a totes les generacions amb independència de la nostra edat” i afegeix: “la Revolució Digital no va només sobre avenços tecnològics, va de transformació social i canvi d’hàbits de la nostra societat”.

Llicenciada en Periodisme i Diplomada en Ciències Empresarials, Xantal Llavina és actualment directora i presentadora del programa Revolució 4.0 a Catalunya Ràdio (4º temporada), i del Revolució 4.0 a TV3 amb la productora El Terrat. Ha estat guardonada amb set reconeixements per la seva tasca periodística: Premi RAC 2013, Premi Zapping 2017, Premi Graus TIC 2017, Premi Dona TIC Divulgadora 2018 per la Generalitat, Premi Comunicació i Divulgació TIC 2019, Nit Telecomunicacions i  Informàtica, Premi Graus TIC Comunicació i Divulgació 2019 i Premi Creu Casas (Premis Sant Jordi 2020) Dones per canviar el món. Entre d’altres mitjans, ha treballat a TV3, Catalunya Ràdio, El Punt Avui TV, Barça TV, Barcelona TV, TVE, Canal 33, Ràdio 4- RNE, RAC1, Punto Radio, El Periódico de Catalunya, Públic i El Punt Avui. El 2011 va publicar, també a Profit Editorial, el llibre, Facebook: Millori les seves relacions coneixent la xarxa social que connecta el món. 

#SOMDIGITALS neix de l’experiència de la periodista en aquests darrers anys a la ràdio, a la televisió i a la premsa, parlant amb més d’un miler d’emprenedors i experts que veuen el món digital com una gran oportunitat.

  • Imatges cortesia d'assessoria de premsa

Comentarios