Passa al contingut principal

En marxa el programa Art i Escola que supera de nou els 3.000 alumnes participants i fa el salt a les Illes Balears

ACVic Centre d'Arts Contemporànies i el Centre de Recursos Pedagògics d’Osona han posat en marxa la novena edició del programa Art i Escola. La iniciativa, plenament consolidada com a referent en el camp de l'educació i l'art, suma de nou una trentena de centres participants i més de 3.000 alumnes que procedeixen majoritàriament d'Osona però també de diferents comarques catalanes; aquest any, a més, amplia horitzons i arriba a les Illes Balears. Durant el curs, els alumnes treballaran diferents projectes sobre el concepte de la ficció, tema central de l'edició i que "es pot tractar des de molts enfocs diversos: a través de l’art, el cinema, la filosofia, la literatura, la tecnologia, les ciències naturals, socials, etc", com explica Bruna Dinarès, coordinadora de les activitats educatives d'ACVic.


Del total de 35 centres educatius inscrits, hi prenen part 3 escoles bressol, 11 grups d’Educació Infantil, 16 d’Educació Primària, 18 d’Educació Secundària i 2 d’Educació Especial. Cal tenir en compte que hi ha projectes que vinculen alumnes de diferents etapes educatives. La majoria dels centres adherits al programa són osonencs però també n'hi ha algun del Bages, el Ripollès, el Solsonès i el Vallès Oriental. A més, aquest any el programa compta per primer cop amb la participació d'un centre de les Illes Balears, concretament l'Institut Port d'Alcúdia, situat a la localitat del mateix nom de l'illa de Mallorca i que treballarà conjuntament amb l’Institut Miquel Martí i Pol de Roda de Ter; també s'hi ha adherit una escola de formació d'adults, concretament el CFA Montseny, de Vic, un fet inèdit fins al moment.

Inicialment, els centres decideixen el tipus de projecte que volen realitzar, les tècniques artístiques que utilitzaran i els grups que hi prenen part. Durant els dos primers trimestres del curs, els alumnes realitzen els treballs i, una vegada acabats, duen a terme una presentació davant d'estudiants d'altres centres participants durant unes jornades a la Universitat de Vic-Universitat Central de Catalunya. El colofó és l'exposició que, a partir d'una selecció dels treballs creats, es duu a terme a ACVic al maig. Durant tot el procés, els centres compten amb el suport d'un equip d'assessors que de manera altruista participen al programa.

L'elecció de la ficció com a tema d'aquesta edició dóna un camp molt ampli per recórrer donada la seva transversalitat. "La ficció vol dir parlar de narrativa, és a dir, d'una història, un conte, una anècdota, allò que has sentit dels avis, una rondalla popular, el cinema, etc", expliquen des d'ACVic. El concepte també inclou "un desig, una il·lusió, els somnis, la màgia, l’invisible i el ritual però també el joc, la imaginació i el teatre". "També la mentida és ficció de la qual se'n pot parlar a través d’un fals documental, les fake-news, etc.", afegeixen.


El tret de sortida de l'edició l'ha donat un debat a ACVic entre Ana M Palomo, historiadora i crítica de l’art i professora de la UVic-UCC, i Pep Paré, professor a l’Escola d’Art i Superior de Disseny de Vic i dramaturg, sota el títol de "Tot és o res no és el que sembla?".

Quarta edició al Vallès Oriental

Coordinat per l’Associació Cultural de Granollers, el programa Art i Escola també es duu a terme en paral·lel al Vallès Oriental coordinat per l’Associació Cultural de Granollers amb l'assessorament i suport d'ACVic; és la quarta edició i hi participen prop d'una desena de centres. Són l'Institut Marta Estrada, l'Escola Pereanton, l'Escola Ferrer i Guàrdia i l'Escola Mestres Montaña, de Granollers; l'Institut Lauro, de Les Franqueses del Vallès; l'Escola Ginebró, de Llinars del Vallès; l'Institut El Vern, de Lliçà de Vall; i l'Institut Marina, de La Llagosta.

Sobre Art i Escola

Art  i Escola és un programa iniciat el 2011 per ACVic Centre d’Arts Contemporànies i el Centre de Recursos Pedagògics d’Osona amb l'objectiu de promoure la presència de l’art als centres educatius. Es desenvolupa conjuntament amb els centres d’Educació Infantil, Primària i Secundària que s’hi adhereixen i estableix una xarxa de col·laboracions entre aquests i institucions que treballen des de l’àmbit de l’art i l’educació. Les escoles participants són principalment d’Osona, però també d'altres comarques pròximes pertanyents a la demarcació de Barcelona i alguna de Girona. El nombre de centres adherits sobrepassa a l'actualitat la trentena amb més de 3.000 alumnes implicats. A banda, cal sumar-hi els que participen sota la coordinació de l'Associació Cultural de Granollers. El programa compta amb un equip de persones d’entitats i institucions vinculades als camps de l’art i l’educació que li dóna suport. Són la delegació d'Osona del Col·legi d’Arquitectes; l’Escola d’Art i Superior de Disseny de Vic; Escola d’Art de Torelló; H. Associació per a les Arts Contemporànies; Katakrak; Pakdart; Taller Isa Basset; la Universitat de Vic-Universitat Central de Catalunya i persones a títol individual.
  • Fotos de recurs (corresponents a l'edició anterior del programa Art i Escola dedicada al refugi):
  • 1, 2 - Imatges de l'exposició de l'edició anterior del programa Art i Escola que va tractar el tema del refugi. (1 crèdit: ACVic Centre d'Arts Contemporànies) (2 crèdit: Monmar Comunicació)

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

CHORUS LINE producido y codirigido por Antonio Banderas llega al Teatre Tívoli el 21 de febrero

El próximo 21 de febrero se estrenará en el Teatre Tívoli de Barcelona el musical A CHORUS LINE, producido y codirigido por Antonio Banderas.
El aclamado musical que estuvo en cartel 15 años seguidos en Broadway empieza su andadura en España mañana viernes, 15 de noviembre, con el estreno internacional en el Teatro del Soho CaixaBank de Málaga, donde se representará antes de viajar a Barcelona.
Concebido, dirigido y coreografiado por Michael Bennet en 1975, con libreto de James Kirkwood y Nicholas Dante, música de Marvin Hamlisch y canciones de Edward Kleban, y ganador de nueve premios Tony y del Pulitzer, A CHORUS LINE supuso un cambio de paradigma en cuanto a su concepción, pues se inspiró en las experiencias reales de los miembros del reparto original.

El espectáculo es un revival de la producción original de Broadway a cargo de la legendaria Baayork Lee. Coreógrafa y directora, Lee interpretó a uno de los personajes de la producción original, Connie Wong, inspirado en ella misma, y l…

Gira y prórroga en Madrid de PESADILLA EN LA COMEDIA

Gracias al gran éxito obtenido, con llenos absolutos, ENRIQUE SAN FRANCISCO y MIKI D’KAI prorrogarán las funciones de su nuevo espectáculo, PESADILLA EN LA COMEDIA, en el teatro Príncipe Gran Vía de Madrid, combinando las fechas con el calendario de gira por toda España. Concretamente, la comedia volverá a Madrid los viernes 7 y 21 de febrero, 6 y 20 de marzo, 10 y 24 de abril, 8 y 22 de mayo, y 12 y 26 de junio, siempre a las 23:10 horas.
PESADILLA EN LA COMEDIA es un espectáculo de humor de situación, donde Miki d´Kai, El Chef, regenta un restaurante del cual busca una buena crítica para levantar el negocio. Enrique San Francisco, El Crítico, va a su restaurante y al final acaba confesando que lo hace por comer y beber sin gastarse un duro y porque no sabía qué hacer con su vida. Con esa premisa, se suceden situaciones absurdas, irónicas y muy divertidas entre los dos personajes, juntos y revueltos, y también desternillantes monólogos de los dos cómicos fieles a sus respectivos estil…
Este Sant Jordi Literatura gratuita para el confinamiento.
Malpaís
Yolanda Soler-Onís presenta una nueva edición, digital gratuita, publicada por Hora Antes Editorial.
Un territorio inhóspito en el que sólo sobreviven algunas especies.
Los amantes de la novela negra tienen la oportunidad de disfrutar en estos días de encierro de la novela Malpaís de Yolanda Soler-Onís con una nueva edición, digital gratuita, publicada por Hora Antes Editorial.
La escritora y periodista Yolanda Soler Onís, autora de esta novela, actual directora del Instituto Cervantes de Beirut, ha querido sumarse con esta iniciativa a la de otros artistas que acompañan, compartiendo sus obras, a quienes se encuentran en cuarentena.
La edición se ha publicado también en polaco (Sirocco) en versión de Bogumiła Wyrzykowska, traductora de la Premio Nobel polaca Olga Tokarczuk., y con portada del artista canario Pepe Dámaso.(1933)
Sinópsis: Malpaís es una trepidante novela que transcurre en 1992, en una isla atlántica sitiada por…