Jean Leon Vinya La Scala manté viu l'esperit del seu creador 40 anys després

L'esperit dels vins de Jean Leon s'ha mantingut intacte al llarg del temps, preservant el llegat del seu creador. Amb aquesta constatació, concloïa Mireia Torres, directora del petit celler del Penedès, el tast vertical de Vinya La Scala Gran Reserva celebrat aquesta setmana al Congrés Internacional del Vi Enofusión, a Madrid, amb un centenar d'assistents. En un viatge en el temps a través de set anyades des del 1975 fins al 2012, Mireia Torres, juntament amb el sommelier Sergi Castro, van desgranar l'estil i evolució del que va ser el primer vi elaborat majoritàriament amb cabernet sauvignon a Espanya.

La gènesi d'aquest vi es remunta al 1964 quan Jean Leon, un càntabre emigrat als Estats Units que havia triomfat com a restaurador a Hollywood, va plantar en una finca del Penedès cabernet sauvignon a partir de les restes de poda que ell i l'enòleg Jaume Rovira havien recollit - d'estranquis - del prestigiós Château Lafite de Bordeus. D'aquesta vinya, de sòls margo-argilosos i amb bona retenció d'aigua són òptims per al desenvolupament de la cabernet, va néixer el 1969 el primer vi, que Jean Leon va destinar íntegrament al restaurant La Scala que regentava a Amèrica, mentre continuava introduint varietats nobles al Penedès per elaborar vins de marcat estil francès.

Però no va ser fins al 1981 que va saltar a la fama com a cellerer, especialment a Espanya, quan es va saber que el vi que havia triat Ronald Reagan per al seu sopar d'investidura com a president dels Estats Units era de Jean Leon, amb qui mantenia amistat. Era el seu Cabernet Sauvignon Gran Reserva de l'anyada 1975.

I amb aquesta anyada del 1975 començava el tast a Enofusión, seguida de les collites del 1982, 1989, 1994, 1998, 2000 i 2012. Un repàs històric que, segons Mireia Torres, ha permès constatar com l'augment gradual de temperatures ha tingut una incidència no només en el grau alcohòlic del vi, passant d’11,1ºC el 1975 a 14ºC el 2012, sinó en la seva elaboració ja que a partir del 1996, es va deixar d'utilitzar cabernet franc al cupatge, que fins llavors havia ajudat a compensar l'astringència de la cabernet sauvignon que es va anar suavitzant amb la pujada de les temperatures. I és que, mentre que en les primeres collites cap dia arribava als 30 graus de temperatura, a finals dels '80 ja es registraven entre 35 i 45 dies a l'any amb aquestes temperatures elevades.

"Hem mantingut el nostre compromís amb Jean Leon de preservar el seu llegat però ens hem hagut d'anar adaptant a la nova realitat climàtica. També hem introduït alguns canvis en l'elaboració del vi com la incorporació de dipòsits de ciment i la millora de l'entrada del raïm", va comentar Mireia Torres.

L'evolució de Vinya La Scala també es constata per fora. L'etiqueta afrancesada d'aquest gran reserva va donar pas el 1994, any en què Jean Leon va vendre el celler al seu amic Miguel A. Torres, a etiquetes que reproduïen obres d'artistes reconeguts en cada nova anyada, si bé amb anterioritat ja hi havia hagut dues edicions especials vinculades al món de l'art.

Segons Mireia Torres, "Vinya La Scala es pot descriure com un vi que presenta multitud de matisos aromàtics i amb una estructura elegant i bona acidesa". Tot i que l'anyada 1975, elaborada amb 85% cabernet sauvignon i 15% cabernet franc i envellida en roure americà, va ser la que va donar a conèixer mundialment a Jean Leon, per a la directora del celler una de les anyades més espectaculars de Vinya la Scala és la 1982. Un vi amb agradables notes balsàmiques i de cuir que exhala frescor i una voluptuositat que no es troba a l'anyada 1989, de tall més bordelès i envellit en part en roure francès, amb notes herbàcies i un fons torrat.

L'anyada 1994 manté encara el cupatge original però ja utilitza únicament roure francès per a la criança i resulta en un vi que encara mostra gran potencial d'envelliment. L'anyada 1998 és, segons Mireia Torres, una altra de les grans collites de Vinya La Scala. Un cabernet sauvignon 100%, envellit en roure francès, que presenta una bona estructura i voluptuositat, amb un estil més mediterrani. Ja en el segle XXI, les anyades 2000 i l'actual 2012 es van caracteritzar per ser més aviat seques i càlides, amb temperatures moderades durant la maduració, resultant en “vins llaminers i afruitats però també amb tot el que s'espera d'un cabernet sauvignon", va sentenciar Mireia Torres.

Sobre Jean Leon

Jean Leon és un celler boutique del Penedès, fundat el 1963 per Jean Leon, un visionari que va materialitzar els seus dos grans somnis: obrir el restaurant més luxós de Hollywood i elaborar un vi exclusiu per delectar la seva selecta clientela. El celler, propietat de la Família Torres des del 1994, és pioner en el cultiu de les varietats de cabernet sauvignon i chardonnay a Espanya i en obtenir el reconeixement de Vi de Finca,  el major reconeixement a què pot optar un vi a Catalunya. Des de l’anyada 2012 tots els seus vins estan certificats com a ecològics pel CCPAE i s’exporten a més de 40 països.

  • Imatges cortesia d'assessoria de premsa


Comentarios