“Creadores Escèniques Segle XXI. Projecte Vaca", el llibre que parla de la creació i la igualtat femenina


El llibre “Creadores Escèniques Segle XXI. Projecte Vaca”, editat per Uan-tu-tri, que es va presentar  a l'Institut del Teatre amb la presència de la Consellera de Cultura de la Generalitat, Hble. Sra. Laura Borràs i Castanyer i la directora de l'Institut del Teatre i cofundadora de Projecte Vaca, Magda Puyo, entre d'altres, relata les experiències, aportacions i lluites d'un nodrit grup de dones del món de l'escena a Catalunya en pro de la visibilitat i el reconeixement del treball escènic femení dins de Projecte Vaca. 

Projecte Vaca, és una associació de creadores escèniques constituïda l'any 1998 amb voluntat de potenciar la incidència de les dones en tots els nivells del sector professional, duent a terme una tasca permanent d'investigació, experimentació i producció en l'àmbit de la creació escènica. L'objectiu del projecte implica estimular l'estudi i promoció de treballs fets per dones en el teatre, acollint les iniciatives creatives plantejades per les dones vinculades a Projecte Vaca i apostant pel treball col·lectiu. D'aquesta manera, són capaces de generar projectes de creació contemporània independent, comprometent-se amb la creació escènica de qualitat. Mercè Espelleta és actualment la presidenta de l'associació.

Per celebrar els 20 anys d'història, s'ha elaborat el llibre Creadores Escèniques del S.XXI, Projecte Vaca que compta amb una redacció històrica dels esdeveniments creatius i discursius d'aquestes dues dècades de trajectòria així com amb imatges exclusives, històriques, divertides i sentimentals que representen moments únics de l'associació.

El llibre escrit per Cristina Serrat i coordinat per Teresa Urroz, Creadores Escèniques Segle XXI. Projecte Vaca compila les vivències del col·lectiu des de la seva creació el 1998 fins a l'actualitat i les emmarca en el seu context polític i sociocultural, especialment pel que fa a l’evolució dels moviments feministes. Alhora, el llibre recull imatges exclusives, entranyables i divertides que il·lustren moments històrics i únics de la vida de l'associació. "Documentem el passat per escriure el futur" deia l'autora durant la presentació a l'auditori de l'Intitut del Teatre. 

La publicació del llibre Creadores Escèniques Segle XXI. Projecte Vaca ha comptat amb el suport de la Diputació de Barcelona-Institut del Teatre, la Fundació SGAE, l'Institut Català de les Dones, Ca la Dona i l'aportació econòmica de 126 persones participants d'una campanya de micromecenatge. 

En definitiva, 20 anys de reivindicar l'imprescindible i tot sovint ocult paper femení en l'art escènic.

El llibre es pot adquirir a la Llibreria Pròleg (Carrer de Sant Pere Més Alt, 46 de Barcelona) per 25€.

  • Imatges cortesia d'assessoria de premsa

Comentarios