Els principals científics catalans en l’àmbit de la biomedicina seran els protagonistes de la 2a edició del Science Needs You! (SNY!), el festival divulgatiu que vincula ciència i art, organitzat per l’Associació Catalana de Divulgació Científica (ACDIC) en col·laboració amb l’Institut d’Estudis Catalans (IEC), que tindrà lloc el proper 28 d’octubre a Figueres (amb activitats prèvies els dies 24 i 26 d’octubre). En la roda de premsa celebrada avui a la seu de l’IEC, el president de l’ACDIC, Carlos F. Sopuerta; el president de l’IEC, Joandomènec Ros, i l’alcaldessa de Figueres, Marta Felip, han presentat els continguts de la segona edició d’aquesta jornada divulgativa.
Després de la primera edició celebrada l’any passat i dedicada a la relativitat, el president de l’ACDIC, Carlos F. Sopuerta, ha assenyalat que “el SNY! es posiciona com un esdeveniment que vol apropar la recerca de frontera al públic general, mostrant el seu impacte social i econòmic, i alhora conscienciar de la importància del suport tant de les institucions públiques com del sector privat”. Segons Sopuerta, “actualment tenim el problema que es percep la ciència com quelcom apartat i allunyat, i nosaltres pensem que és part de la cultura, amb qui comparteix coses com la creativitat”.
Així mateix, la secretària de l’ACDIC, Àngels Yécora, ha explicat que “El SNY! s’ha pogut fer principalment gràcies recolzament de l’ajuntament de Figueres que des del primer moment ha apostat per nosaltres”. Yécora ha assenyalat que “volem difondre la ciència de manera divertida amb continguts més enllà dels merament científics, amb investigadors de casa nostra de primer nivell, però també amb propostes artístiques originals inspirades en la biomedicina”. D’altra banda, ha explicat que “enguany hem triat com a temàtica la biomedicina per la que s’està apostant molt ara, i perquè Catalunya té en aquest àmbit una llarga tradició que es remunta a la Mancomunitat”.
El SNY! es vol adreçar a tots els públics i l’accés és gratuït. Segons Yécora, “és un esforç col·lectiu per fer arribar la ciència al màxim nombre de persones i despertar interès tant en persones joves com en adults amb inquietuds”. En aquest sentit, ha destacat que “portem ja mesos treballant-hi i fins i tot hi ha un recolzament del Consell Comarcal l’Alt Empordà, que facilitarà transport públic gratuït als estudiants de secundària per tal que puguin assistir a la jornada”.
De la seva banda, l’alcaldessa de Figueres, Marta Felip, ha volgut destacar que “la primera edició del Science Needs You! a Figueres va ser una enorme i agradable sorpresa. Des de l'Ajuntament de Figueres vam donar suport a aquest projecte des del primer moment gràcies a l'impuls de l'Àngels Yécora, i enguany renovem i augmentem aquest suport, i estem segurs que any a any es consolidarà com a esdeveniment de referència al territori i també a la Catalunya Nord”.
Al seu torn, el president de l’IEC, Joandomènec Ros, ha destacat que “la recerca i la ciència a Catalunya està en una ‘bona dècada’” però ha afegit que “la creu d’aquesta situació és el difícil moment que estan vivint aquests dies investigadors, científics i divulgadors científics pel bloqueig dels comptes de la Generalitat, que està tenint una incidència nefasta”. Ros també ha aplaudit el fet que aquesta jornada se celebri a Figueres, però ha fet una amistosa petició a l’organització per “portar a Barcelona aquesta o altres iniciatives, que seran molt ben rebudes”.
La presentació ha comptat també amb la presència del catedràtic emèrit de Física Teòrica de la UAB, Albert Bramon Planas (vocal de la Comissió Assessora de l’ACDIC), i del biòleg i fotògraf, Rubén Duro, participant a la jornada.
Anna Veiga, Ramon Brugada i Bonaventura Clotet, protagonistes de la 2a ed. del SNY!
La 2a edició del SNY! es dedica a la biomedicina, una àrea de gran desenvolupament degut al gran impacte que té en la salut i benestar. Sota el títol “Les fronteres de la biomedicina”, comptarà amb investigadors catalans de primer nivell com la doctora Anna Veiga, el doctor Ramon Brugada, i el doctor Bonaventura Clotet, que al llarg de la jornada del dia 28 d’octubre, abordaran diferents aspectes claus de la medicina i la biociència des dels seus àmbits de coneixement.
Així, la biòloga i investigadora Anna Veiga, dissertarà sobre la recerca en cèl·lules mare i la medicina regenerativa. Veiga, doctora en Ciències Biològiques per la UAB, professora de la UPF, i des de 2005 directora del Banc de Línies del CMR[B], ha investigat sobre reproducció i genètica, i es dedica a activitats innovadores en la investigació, utilitzant mostres sobrants de processos de fecundació in vitro, per evitar l’ús de productes d’origen animal.
De la seva banda, el metge i investigador Ramon Brugada abordarà “La recerca en la mort sobtada cardíaca” i explicarà els darrers avenços en aquest camp gràcies a la comprensió dels elements genètics, i com la tecnologia genètica ha canviat paradigma del tractament en la medicina, i ha fet que s’ampliï a individus asimptomàtics amb una mutació genètica com a únic signe de risc. Brugada, director del Centre de Genètica Cardiovascular de l’Institut de Recerca Biomèdica de Girona, ha publicat més de 200 articles científics i ha estat convidat com a ponent a més de 300 congressos.
Al seu torn, el doctor Bonaventura Clotet explicarà els darrers avenços en la recerca sobre la Sida. Clotet, doctorat en la UAB, és actualment el cap del Servei de Malalties Infecciones de l’Hospital Germans Trias i Pujol i un dels referents mundials en la recerca contra l’VIH, gràcies als seus treballs a través d’IrsiCaixa.
A més dels tres destacats investigadors catalans, el SNY! comptarà amb la participació del matemàtic i investigador romanès, Mircea Sofonea, de la Universitat de Perpinyà que pronunciarà la conferència “El somni matemàtic: es poden simular els sistemes biològics?”, on abordarà la relació entre la Matemàtica i les Ciències de la Salut i de la Biologia, un camp d’investigació amb molt recorregut actualment, centrat especialment en la simulació numèrica per tractar problemes mèdics i biològics.
Les conferències programades —que se celebraran al Teatre Jardí de Figueres— donaran a conèixer els darrers avenços en la investigació biomèdica de manera rigorosa però a l’abast de tots els públic. En aquest sentit, l’organització ha volgut estructurar les activitats de forma àgil i dinàmica, de manera que es potenciï la participació, interacció i intercanvi de coneixement amb els assistents.
Tàndem Ciència-Art, la Ciència com a part de la cultura
La voluntat de l’ACDIC és presentar la Ciència com a part integrant de la cultura, no com una realitat aïllada, sinó com un procés creatiu similar al d’altres disciplines humanes, especialment vinculada a l’art. Aquesta vocació diferencia el SNY! d’altres jornades de divulgació científica, a que aposta per un format inèdit i original que combina presentacions científiques capdavanteres amb propostes artístiques.
Entre aquestes propostes destaquen l’exposició de fotomicrografies “Viatge a l’invisible”, sobre microorganismes i éssers microscòpics del biòleg i fotògraf, Rubén Duro, que s’inaugurarà el dimarts, 24 d’octubre a la Casa Empordà de Figueres. La inauguració de l’exposició es completarà amb el debat “Bioart: trencant la frontera entre l’Art i la Vida” a càrrec del mateix Duro i de la filòsofa Laura Benítez, que establiran un diàleg bioartístic il·lustrat per un documental.
El dijous, 26 d’octubre, al Museu de la Tècnica de l’Empordà, es farà la presentació del llibre “Amb l’aigua al coll” de l’escriptor, biòleg, i divulgador científic, Daniel Arbós, on l’autor fa un retrat-denúncia de les teràpies alternatives i pseudociències que pretenen substituir la medicina.
D’altra banda, el mateix dissabte, 28 d’octubre, al mateix escenari del Teatre Jardí de Figueres on celebrarà la jornada central del SNY!, s’estrenarà el muntatge audiovisual i de dansa contemporània “Ballarins Minimals”, del biòleg i fotògraf Rubén Duro, amb música en directe adaptada i interpretada pels violoncel·listes Edgar Caselles i Ester Puig i amb la participació de la companyia de dansa contemporània AGITART, que interpretarà una coreografia inspirada en l’obra gràfica de Rubén Duro.
Finalment, com a tancament del SNY! tindrà lloc una observació astronòmica acompanyada de la xerrada “Astrobiologia: vida a d’altres planetes?” a càrrec dels físics Carlos Sopuerta i Marià Baig. Aquesta activitat es realitzarà al recentment inaugurat Observatori Astronòmic d’Albanyà (a les instal·lacions del Càmping Bassegoda Park), que compta amb el suport de la UNESCO i amb el segell de la International Dark Association (IDA).
Figueres, ciutat vinculada al coneixement i la creació, punt de partida del SNY!
Figueres serà l’escenari que acollirà la 2a edició del SNY! El suport del consistori i la llarga tradició figuerenca com a ciutat de coneixement i creació en diferents àmbits —com l’artístic, amb el pintor Salvador Dalí o el científic, amb la figura de l’investigador Narcís Monturiol, inventor del submarí, i de Joaquim Cusí, fundador dels laboratoris farmacèutics del mateix nom, entre d’altres— fan de la capital de l’Alt Empordà el lloc idoni per acollir aquesta jornada divulgativa. No obstant això, la voluntat de l’ACDIC és que el SNY! tingui un caràcter itinerant i portar aquest esdeveniment a d’altres punts de la geografia catalana.
- Imatges cortesia d'assessoria de premsa
Comentarios