V Festival Jardins Pedralbes


El 5 de juny s’obrirà la V edició del Festival Jardins Pedralbes amb el concert del cantautor Rufus Wainwright, que repassarà amb la seva veu privilegiada les cançons que han marcat la seva carrera. Una aturada en la seva tasca de compositor operístic que aprofita per retornar al pop líric que l’ha enlairat fins més enllà de l’escena indie.

La inauguració oficial vindrà el 6 de juny, de la mà de la Big Band estable més antiga de Catalunya: La Locomotora Negra, que delectaran el públic amb les seves mogudes interpretacions de Jazz negre en el seu caire més popular.

Tres dies més tard, el 8 de juny, serà el torn d’uns veterans del so soul, funk, disco i R&B, Kool & The Gang, que tornen al festival amb un xou imparable i trepidant en què demostraran la seva condició de pioners d’un estil que avui joves artistes han recuperat per a triomfar en el panorama pop.

La primera veu espanyola que sonarà a Pedralbes aquest any serà la de Pasión Vega, que s’acompanya de l’israeliana Noa (10 de juny) per demostrar la bona química sorgida entre les dues cantants fruit de la gravació de “Sonata de la luna en Marrakech”, que va tenir continuïtat en una minigira que van fer juntes a Israel fa escassos mesos. Arriben amb l’espectacle “Mediterráneas”. Pura connexió i mestissatge d’estils en dues veus que prometen una nit que es presenta màgica.

Un dels reis de la balada pop, Michael Bolton, intèrpret de temes com “When a Man Loves a Woman” o “How I am Supposed to Live Without You”, posarà la nota més dolça al festival el 13 de juny. Amb una àmplia trajectòria al seu darrere, i una no menys important llista d’èxits en el seu haver, la vetllada romàntica està assegurada.

El pop passat pel flamenc aterrarà al dia següent a Pedralbes, el 14 de juny, gràcies a India Martínez, una d’aquestes noves veus andaluses que estan revolucionant el panorama de la cançó espanyola gràcies a la seva interpretació de les arrels del sud barrejades amb conceptes comercials. Es tracta d’una parada més en el seu Tour Secreto, el qual presenta el seu últim treball. 

Acte seguit, el dia 15, li arribarà el torn al compositor torinès Ludovico Einaudi, un creador amb el qual la música clàssica es barreja amb els ritmes del món i la música atmosfèrica, autor de treballs que han unit l’aplaudiment de la crítica i de la seva heterogènia legió d’admiradors, a més de compositor de diversos treballs per al cinema, com ara “Doctor Zhivago” o “This is England”. En aquesta ocasió, presenta “Elements” (2015), el seu darrer àlbum d’estudi.

El divendres 16 de juny, es tanca amb un dels grups catalans més importants del moment: Manel, que presenten “Jo competeixo”, després d’haver esgotat les entrades en tots els concerts a la ciutat comtal en l’últim any. Escollit com un dels millors discos de 2016 per la revista Enderrock, el quartet confirma estar en el millor moment de la seva carrera.

Diumenge 18 de juny, el  grup d'indie pop escocès format a Glasgow, Belle and Sebastian, visiten per primer cop el festival. Acostumats al contacte amb el públic en sales petites, però també en festivals de tots els formats, els aplaudits Belle and Sebastian aterren a Barcelona un parell d’anys després de la seva publicació del seu darrer treball, “Girls in Peacetime Want to Dance” (2015), per a demostrar per què segueixen sent referents del pop indie.

Des de Califòrnia, els llegendaris The Beach Boys, amb Mike Love al capdavant, arriben el 20 de juny per recordar els èxits que els van convertir en una banda capaç de competir amb els Beatles als anys 60. En una nit nostàlgica que es presenta inoblidable, repassaran la seva primera etapa, marcada pel surf, el rock‘n’roll, i els seus treballs posteriors, on l’experimentació i la creativitat van jugar-hi un paper clau.

El darrer gran crooner americà, Tony Bennett, que en els últims temps ens ha acostumat a col·laboracions amb d’altres artistes (algunes tan impressionants com el recent “Cheek to Cheek” amb Lady Gaga), arriba als 90 anys presentant “An Evening With Tony Bennett”, un espectacle per a repassar els èxits que el van convertir en una veu imprescindible en el panorama del jazz cantat i la cançó acompanyada de big bands, a l’alçada de mites com Frank Sinatra. Això serà el 21 de juny. 

Molt més recent és la irrupció de 2Cellos, el duet format per Luka Sulic i Stjiepan Hauser, dos virtuosos del violoncel que van saltar a la fama gràcies a una versió de “Smooth Criminal”, de Michael Jackson, penjada a Youtube. Després de publicar diversos àlbums farcits de versions de llegendes del rock i del pop, arriben a Pedralbes el 24 de juny acompanyats, aquesta vegada, de l’orquestra autòctona Arts Symphony Ensemble, per presentar “The Score”, la seva més nova producció.

El veterà cantautor de country i folk-rock nord-americà Kris Kristofferson actuarà el 26 de juny. Amb Johnny Cash i Willie Nelson com a referents, i una àmplia trajectòria també com a actor a les seves esquenes, arriba acompanyat de la seva guitarra per repassar èxits com “Me and Bobby McGee”.

La britànica Birdy, amb el recent “Beautiful Lies” sota el braç, serà l’encarregada el 27 de juny de descobrir el seu pop i el seu folk indie al públic barceloní. Ja adulta, tot i que amb una trajectòria que va començar quan només era una nena, aquesta superdotada de la composició i la interpretació es presenta com una de les veus de present amb més futur del panorama internacional.

La darrera actuació del mes de juny, el dia 30, correrà a càrrec de Chico Castillo, Mario Reyes i Andre Reyes, o lo que és el mateix, el Gipsy Kings. La banda d’Arles, França, amb arrels espanyoles, que porta des de finals dels 70 exportant la rumba catalana arreu del món, recordarà els seus grans èxits, que van des de la seva interpretació del “Hotel California” dels Eagles, fins a temes como “Djiobi, Djioba” o “Bamboleo”.

Una de les cantants que presenta el seu nou treball a Pedralbes és Rosana, immersa en la seva gira “En la memoria de la piel”, el seu darrer treball d’estudi. El seu directe, carregat d’energia positiva, servirà també per a recórrer tots els seus èxits, fites en el pop espanyol de finals dels 90 i els 2000, amb cançons com “A fuego lento” o “El talismán”. Actuarà el 4 de juliol.

El llegendari Sting, que va presentar fa poc “57th & 9th”, un dels discos més rockers de la seva carrera en solitari, arriba a Pedralbes el 6 de juliol per tornar a fer parada a Barcelona i repassar, a més dels seus hits com a solista, els títols que el van fer saltar a la fama com a cantant i baixista de The Police, la banda que va liderar entre el 1977 i el 1984, i que va ser un punt de partida en el seu gust per la fusió entre rock, pop, jazz i música del món.

Els amants dels musicals sentiran que a la fi el seu espectacle ha arribat a la ciutat. ‘Broadway and West End Divas’ presenta quatre de les millors cantants de musicals en concert amb una orquestra simfònica de 45 músics. Arribades directament des del bressol del teatre musical, Broadway i el West End de Londres, les quatre dives faran un recorregut pels musicals més coneguts de tots els temps. 'Cats', 'West Side Story', 'Les Miserables', 'Evita', Wicked' o 'The Phantom of the Opera' són algunes de les peces que sonaran la nit del 7 de juliol al Festival Jardins Pedralbes.

Per a commemorar els 20 anys a sobre els escenaris, Jarabe de Palo també farà parada a Pedralbes. Serà el 8 de juliol. Un concert en què Pau Donés, que no abandona la música tot i lluitar contra una malaltia, comptarà amb l’energia de la seva banda per a retrobar-se amb el seu públic i repassar èxits de la dimensió de “La flaca” o “Depende”, referents del pop amb caràcter llatí.

La nota electrònica d’aquest festival, la posarà Air, el reputat duet de Versalles format el 1995 que, amb el seu so futurista que no oblida el passat, crearà un ambient inigualable a Pedralbes el 10 de juliol. A més d’haver editat ja vuit àlbums d’estudi, ha participat en bandes sonores per a pel·lícules com ara “Les verges suïcides” o “Maria Antonieta”, totes dues de Sofia Coppola.

Un altre retorn esperat és el de Yann Tiersen, que torna a Barcelona per compartir el seu “An evening with Yann Tiersen”, on l’artista interpretarà en solitari una selecció dels seus treballs per a piano i violí que, de ben segur, transportarà a l'audiència a un viatge íntim i irrepetible. El podrem veure el 11 de juliol. 

La veu aguda, inconfusible, de Roger Hodgson, cantant i ment creativa de la banda de rock progressiu Supertramp, visitarà els èxits del grup el 12 de juliol. “It’s Raining Again”, “Dreamer”, “Goodbye Stranger” o “Give a Little Bit” són cançons que van marcar una època en la dècada dels 70 i els 80 i que van influenciar a tota una generació de fans que ara tenen l’oportunitat de tornar a gaudir del rock suau però profund del de Portsmouth.

El 14 de juliol arribarà el tancament del Festival Jardins Pedralbes amb Art Garfunkel, conegut per integrar juntament amb Paul Simon l’imprescindible duet de folk americà Simon i Garfunkel als anys 60, puja a l’escenari de Pedralbes el 14 de juliol. Un final de festa ideal on es podran repassar himnes com “Bridge Over Troubled Water”, “Ms. Robinson” o “The Boxer”.



Espai Village

Tots els dies de concert a les 20.30h i com a aperitiu de les actuacions estel·lars, l’escenari Village acollirà una programació que reuneix algunes de les propostes musicals més joves i més interessants del panorama nacional.

Música en família i SoundEat!

El festival s’aproparà al públic familiar amb dues jornades de la seva programació ubicades a l’entorn dels jardins. Totes dues es faran a l’aire lliure i en horari diürn.
Aquest any torna el Dia de la Música by MiniMúsica (11 de juny) en què hi haurà concert i diversos tallers i activitats relacionades amb la música, a més d’animacions i berenar per als més petits. L’entrada serà gratuïta fins als 12 anys. I per tercera vegada, el festival acollirà la jornada gastro-musical by SoundEat! (1 de juliol), que reunirà entorn dels jardins la millor escena emergent de DJs.

Gastronomia

L’oferta gastronòmica per a aquesta edició anirà a càrrec  de Sauleda, al Village, i Brasserie  Flo a la zona Vip.

  • Edició periodista Jussara Maria Pires de Moura 
  • Imatges cortesia d'assessoria de premsa

Comentarios