Presentació del llibre LA LIRA, 150 anys fent poble, un relat historiogràfic de la societat andreuenca

Avui dissabte, 30 de gener, a les 12:00 hores, tindrà lloc a la Fàbrica de Creació Fabra i Coats de Barcelona (carrer de Sant Adrià, 20) la presentació del llibre LA LIRA, 150 anys fent poble.


A l’acte, intervindran Pau Vinyes, historiador andreuenc i autor de llibre; Lucía Martín, regidora del Districte de Sant Andreu; Maria Àngels Blasco, directora general de Cultura Popular i Associacionisme Cultural de la Generalitat de Catalunya; Enric Capdevila, president de la Societat Cultural i Esportiva La Lira, i Pep Morella, president de la Federació d’Ateneus de Catalunya (FAC).

El llibre commemora els 150 anys de vida de La Lira, que, des de l’any 1870, dinamitza la vida de Sant Andreu de Palomar mitjançant propostes culturals, esportives i d’esbarjo que tenen com a base el foment de valors com la integració, la igualtat, la participació i el civisme. Amb un paper clau en la difusió de les nostres tradicions, la nostra cultura, l’esport i la llengua catalana, i un clar exponent de l’esperit del moviment ateneístic del nostre país.

Romandre actius un segle i mig no ha estat fàcil i, de fet, en els primers anys de la postguerra espanyola, l’entitat va viure moments difícils que van fer perillar la seva continuïtat i també ha hagut èpoques en que l’ateneu ha estat a punt de ser absorbit per una altra entitat.

Nascuda com a societat coral en un Sant Andreu de Palomar independent com a poble i en plena efervescència del cant coral a Catalunya, La Lira ha anat perfilant el seu caràcter cultural i recreatiu al llarg dels anys, alhora que oferia aixopluc a seccions i entitats de tota mena. La història de la SCE La Lira no s'entén sense associar-la a l'entorn més immediat: el poble de Sant Andreu de Palomar. Per aquest motiu aquest llibre és un relat historiogràfic i vivencial d'una societat a través del fil narratiu històric andreuenc.


La Lira forma part de la Federació d’Ateneus de Catalunya (FAC), institució que treballa des de 1983 per potenciar, facilitar i millorar la tasca de les gairebé 180 entitats socioculturals a les quals ofereix el seu suport i assessorament en àmbits tant diversos com el jurídic, el comptable, el formatiu, de gestió i de reconeixement, la imatge corporativa i les aplicacions informàtiques.

Pau Vinyes és llicenciat en Història per la Universitat de Barcelona, on també va realitzar un màster d’Estudis Històrics. Membre fundador del Centre d’Estudis Ignasi Iglésias i de Tot Història Associació Cultural. Forma part del Grup d’Estudis d’Història de la Cultura i dels Intel·lectuals, vinculat a la Universitat de Barcelona. Ha treballat en els camps de l’educació en el lleure i la dinamització cultural. Col·labora en diverses revistes i mitjans electrònics locals i ha realitzat com a autor i coautor diversos llibres sobre Sant Andreu de Palomar i la Segona República a Catalunya, entre els quals, Hilari Salvadó, alcalde de Barcelona quan plovien bombes (2017), sobre el darrer alcalde republicà de la capital de Catalunya i Melcior Font, guerriller cultural. Poeta, periodista, traductor , cineasta i secretari personal de Ventura Gassol (2019) i els volums de L'Abans de Sant Andreu de Palomar. Recull gràfic 1880-1976 (2013) i L'Abans del Districte de Sant Andreu. Recull gràfic 1960-1997 (2020). Darrerament ha publicat La Lira, 150 anys fent poble! (2020) i El món associatiu a Sant Andreu de Palomar. Les entitats andreuenques -1852-1939- (2020). Té un blog on publica articles sobre divulgació històrica: Opinió Andreuenca.  

La presentació del llibre LA LIRA, 150 anys fent poble anirà a càrrec de Glòria Prunés, membre del comitè de celebració del 150è aniversari de La Lira, i comptarà també amb la intervenció de Laia Escoté, secretària de l’entitat.

Les persones interessades en assistir a l’acte, poden registrar-se en aquest enllaç: shorturl.at/frJPQ: www.shorturl.at/frJPQ

També es podrà seguir en directe per streaming a través del Canal Youtube de La Lira: www.shorturl.at/ejzOU

  • Imatges cortesia d'assessoria de premsa

Comentarios