OCAÑA, REINA DE LAS RAMBLAS es representa al Parc de la Ciutadella dins de les festes de LA MERCÈ

Els propers dies 24, 26 i 27 de setembre, dins la programació de les festes de La Mercè 2020, es podrà veure al Parc de la Ciutadella l’exitós espectacle OCAÑA, REINA DE LAS RAMBLAS, ideat, escrit i dirigit per Marc Rosich, amb arranjaments i direcció musical de Marc Sambola e interpretat per Joan Vázquez.

OCAÑA, REINA DE LAS RAMBLAS, guardonat amb els Premis de la Crítica 2019 al Millor Actor de Musical i Millor Espectacle Musical i, més recentment, amb els Premis Teatre Barcelona 2020 per les dues mateixes categories, és un homenatge al mític pintor i activista en un recital teatralitzat a ritme de copla.

Ocaña va ser un artista autènticament inclassificable que va irrompre com a performer dècades abans que al nostre país ningú sabés què volia dir fer una performance. A través de les seves intervencions artístiques, el pintor naïf va esdevenir un activista pioner dels drets LGTBI molt abans que entenguéssim el significat d’aquestes sigles. Ara, Ocaña, el precursor de tota una manera de viure i d’entendre el món, torna a Barcelona reencarnat en el cos de Joan Vázquez per explicar de nou la seva història.

OCAÑA, REINA DE LAS RAMBLAS, les paraules en primera persona del carismàtic artista es combinen amb la interpretació de clàssics del gènere que tant li agradaven, amb títols com ara Tatuaje, Ojos verdes, Y sin embargo te quiero o La niña de fuego. Marc Rosich, coneixedor profund de la figura d’Ocaña, ha confegit una dramatúrgia exquisida i punyent, repassant els capítols més importants de la seva arrauxada vida i també de la seva tràgica mort, quan les guspires d’una bengala van encendre la disfressa de rei sol que portava.

El disc Coplas por Ocaña

A partir del repertori de l’espectacle, s’ha publicat també recentment el disc COPLAS POR OCAÑA de Joan Vázquez (veu) i Marc Sambola (guitarra), un tribut musical a Ocaña, el pintor naïf, que gràcies a les seves controvertides exposicions i les seves escandaloses performances transvestit per Les Rambles, es va erigir com un icona de la Barcelona underground dels temps de la Transició.

“Ocaña va ser un esperit llibertari com no hi hagut altre a Barcelona en les últimes dècades i, amb aquest disc, li dediquem les coples que ell... ella cantava al Cafè de l'Òpera després de baixar la Rambla pintant-la de nous colors”, explica Joan Vázquez.

L’àlbum inclou vuit coples clàssiques (Ojos verdes, Francisco Alegre, El día que nací yo, Tatuaje, Yo soy esa, María de la O, Y sin embargo te quiero i La nina de fuego), la cançó Romance a Ocaña de Carlos Cano i la peça Canción muerta, composada per Marc Sambola amb la lletra de Federico García Lorca.

Joan Vázquez, guardonat com a Millor Actor de Musical en els Premis de la Crítica 2019 i els Premis Teatre Barcelona 2020 per OCAÑA Reina de las Ramblas, ha celebrat recentment amb molt èxit dues dècades sobre l’escenari amb l’espectacle 20 anys no són na’ i, actualment, està treballant en el seu proper disc, Feeling Good, un recull d’estàndards de jazz a mode de crooner. En paral·lel, segueix representant en gira els musicals Paquito Forever (Premi a Millor Actor Destacat dels premis de Teatre Musical) i Ciutat de Gespa (nominat a millor Actor de Musical als Premis de la Crítica 2018).

Marc Sambola, nominat com a Millor director musical en els Premis del Teatre Musical de Madrid per Ulls Verds Miguel de Molina in memoriam i candidat a la millor Banda Sonora en els Premis Gaudí pel llargmetratge Marhaba i la pel·lícula Project Rwanda, és també el compositor de musicals com El Projecte dels Bojos, una utopia musical i La Filla del Mar per a la Berni Teatre, Possession per a Los Angeles Rock Opera Company dels Estats Units d’Amèrica i d’Ocaña Königin der Ramblas per a Neuköllner Oper Berlin d’Alemanya.

COPLAS POR OCAÑA és un disc enregistrat a Music Lan Studios, editat per Rocket Music i produït per Marc Rosich, Marc Sambola i Joan Vázquez.

El disc està disponible, entre d’altres, en les següents plataformes:

https://music.apple.com/es/album/coplas-por-oca%C3%B1a/1520496791?l=en

https://play.google.com/music/preview/Bevhmg5nioiibxqpc6vrvy3tenm

https://open.spotify.com/album/5HwUNJox8mvqLIp7kHzERi?si=8v_6rL6qTtKevygCvFXJmA

https://soundcloud.com/user-57643757/sets/coplas-por-ocana-joan-vazquez-marc-sambola

  • Imatges cortesia d'assessoria de premsa

Comentarios