VÍDEO DE PRESENTACIÓ DEL CÀNTIR DE L’EDICIO DE 2020 DEL MUSEU DEL CÀNTIR DE D’ARGENTONA.


El vídeo compta amb intervencions d’Àngel Puig, Regidor de Cultura i President del Patronat Municipal del Museu del Càntir, Oriol Calvo, director del museu, André Ricard, dissenyador del càntir de l’any i Quim Larrea, director de la producció i coordinació.

Degut a les condicions excepcionals en què ens trobem actualment i a la cancel·lació de la Festa Major d'Argentona, us presentem el càntir de la 70 Festa del Càntir en format vídeo. 

El dimarts 4 d'agost es vendran els càntirs beneïts pel Mossèn Álex Marzo al museu, ja que ha quedat cancel·lada la posta, benedicció i venda de càntirs a la Font de Sant Domènec.

Seguint amb el canvi d’estratègia dels darrers anys i amb l’aposta ferma en els càntirs dissenyats per personatges importants del món del disseny, aquest any presentem el càntir d’André Ricard, un dels grans mestres del disseny del nostre país, àmpliament premiat nacional i internacionalment i reconegut pels seus productes industrials en els més variats materials: vidre, plàstic, metall... i , també, ceràmiques. Amb més de seixanta anys de trajectòria ha creat làmpades, electrodomèstics, estris de cuina, d'escriptori, rellotges, mobiliari urbà, vaixelles, envasos i, fins i tot,  va ser l’autor de la torxa dels Jocs Olímpics de Barcelona del 92. Tots hem tingut a les nostres mans algun objecte dissenyat per en Ricard, bé sigui un dels molts flascons de perfum de la Puig, un cendrer Copenhagen o un lavabo de l’empresa Roca.

El càntir d’enguany es tracta d’una obra que va a l’essència del càntir, amb un fang vermell porós i mate al dipòsit en contrast amb un vernís verd brillant a la part superior on hi ha els brocs i la nansa. És un càntir senzill però alhora d’una gran elegància fruit del doble bisell de la part superior del càntir que, com l’escot d’un vestit, li dona al disseny un caire femení.

Resulta especialment atractiu que en aquesta peça desapareix el galet que, com el broc d’entrada d’aigua, queda integrat en la part superior del càntir, una novetat radical en la història d’aquests tipus d’objectes.

Una altra nova peça que passa a formar part de la col·lecció de càntirs del museu i que es posa a disposició del públic en una edició limitada i a un preu molt contingut.

“Dissenyar significa dotar els objectes de la nostra vida quotidiana de les formes més sensates i simples perquè compleixin òptimament la funció a la qual se’ls destina” André Ricard

“El càntir, el Museu del Càntir i l’Escola de Ceràmica ens han donat a Argentona una singularitat i projecció internacional que s’està veient incrementada en aquests darrers anys amb l’edició anual dels càntir d’autor” Àngel Puig

"El Museu del Càntir d'Argentona ha fet els darrers anys una aposta clara i decidida per una renovació i actualització del càntir, passant dels antics models tradicionals a uns de nous pensats per a al públic actual, que responguin a les necessitats d'ara i amb una estètica renovada. Per això els darrers anys s'ha encarregat el seu disseny als autors més importants del país, com Quim Larrea, Carles Cruanyes, Carles Bassó, Miguel Milà o André Ricard." Oriol Calvo

“André Ricard és un dels grans dissenyadors d’Europa i ha estat un plaer poder tenir-lo com a  responsable del càntir d’aquest any.

He aprés molt d’aquest gran mestre, he tingut la sort de viure al seu costat cada moment d’aquesta creació.

Ha estat un procés exemplar i novedós en el que per fer un producte artesà hem fet servir tecnologia avançada: dibuixos CAD,  impressió en 3D i renders d’alta definició… per arribar a una producció artesana que avui presentem” Quim Larrea

Argentona, agost de 2020 

  • Imatges i vídeo cortesia d'assessoria de premsa

Comentarios