ACVIC dóna protagonisme a les dones artistes en la seva programació per a aquest 2020 i estrena nova direcció

ACVic Centre d'Arts Contemporànies ja té a punt la seva programació per a aquest any. El centre ha presentat avui les seves activitats i exposicions on les dones artistes tenen un paper preponderant. "La dona juga un paper molt important a l'art contemporani i per això hem volgut traslladar aquest protagonisme a la nostra programació on té una presència destacada", explica Anton Granero, nou director d'ACVIC. El programa s'estructura entorn de tres grans exposicions, una primera que mostra l'aprenentatge de set artistes en la seva relació amb la natura i la maternitat, una altra a partir del programa Art i Escola i una tercera dedicada a l'artista Frederic Amat. També inclou un cicle de ceramistes i un altre sobre fotoperiodistes.  
     
Foto de grup en una de les peces que forma part de l'exposició "En el nom de la mare, en el nom de la terra".
De fet, la voluntat d'ACVIC de potenciar la presència de dones artistes en la seva programació ja es veu des de la primera exposició, "En el nom de la mare, en el nom de la terra", que reuneix obra de set creadores contemporànies de diferents generacions i procedències (Isabel Banal, Raquel Friera, Lucía Loren, Olga Olivera-Tabeni, Irene Pérez, Carme Sanglas i Eulàlia Valldosera) i posa en relleu "la saviesa cultivada en les experiències de vida i en les produccions culturals de moltes dones del present i del passat". A banda de l'exposició, a cura de la professora Assumpta Bassas i que s'inaugura aquest divendres, s'han programat un cicle d'activitats paral·leles. Es portarà a terme una trobada amb Silvia Gubern sobre la seva poesia; Mireia Sallarès presentarà el llibre “Les Muertes Chiquitas. Un ensayo documental sobre los orgasmos”; una trobada amb Eulàlia Valldosera i Maia Creus parlarà sobre l'obra de Fina Miralles, "Paraules fèrtils". Aquest cicle d’activitats està coorganitzat amb la Unitat d’Igualtat de la UVic-UCC i Vic Dones-Siad Osona.  

L'aposta per treballar la relació entre l’art i l’escola que realitza ACVIC des dels seus inicis té també un lloc destacat a la programació d'aquest any. Al maig, l'espai central acollirà l'exposició de la novena edició del programa Art i Escola que el centre organitza amb el Centre de Recursos Pedagògics d'Osona i que aquest any s'ha dedicat a la ficció. Es tracta d'un programa referent a Catalunya que es duu a terme a diverses comarques i en el qual participen una trentena de centres i més de 3.000 alumnes.

Detall d’Arxipèlag I. 2016 32 x 29,5 x 12 cm Engalba brunyida, Carme Collel

ACVIC tancarà la seva programació amb una última gran exposició dedicada a l'artista multidisciplinar i esceanògraf català Frederic Amat que tindrà com a curador a Vicenç Altaió, responsable de nombroses exposicions. S'inaugurarà el 24 de setembre i es podrà veure fins a finals d'any. A banda d'això, el centre acollirà al seu espai lateral durant tot l'any un cicle dedicat a la ceràmica, un tipus d'art que "mereix tenir molta més visibilitat", com assenyala Granero, i per on passaran els ceramistes Carme Collell, Jordi Marcet, Rosa Vila-Abadal, Rosa Garcia, Sama Genís i Pep Madrenas. A més, també es durà a terme un cicle sobre fotoperiodisme en què cada fotoperiodista exhibirà una fotografia de mida gran juntament amb el text d'un escriptor realitzat a partir de la fotografia. Això farà possible gaudir dels treballs dels següents tàndems artístics: Dolors Pena i Itziar González; Jordi Puig i Antoni Pladevall; Pere Tordera i Irene Solà; Pere Puntí i Jordi Puntí; Adrià Costa i Toni Coromina; i Marc Sañé i Ramon Erra. 

El mes de març es fara l’exposició “Dibuixar el temps” en homenatge a l’artista Fina
Padrós (1968-2019), que tindrà lloc a l’Escola d’Art i Superior de Disseny de Vic i ACVIC, coorganitzada amb la Facultat de Belles Arts de la UB i EARTVIC.     
ACVIC ha realitzat avui la presentació de la seva programació en un acte en què, a banda del director Anton Granero i de Maite Palomo, gerent del centre, han intervingut Susagna Roura, regidora de Cultura de l'Ajuntament de Vic; Assumpta Bassas, curadora de l'exposició "En el nom de la mare, en el nom de la terra"; Carme Collell, ceramista autora de l'exposició "Enformant colors" i la fotoperiodista Dolors Pena.

Congrés “Art del Caminar i Geografies Relacionals”
Durant aquest any, ACVIC coorganitzarà, a partir de la proposta de Clara Garí i Herman
Bashiron, un congrés internacional sobre el binomi que formen l'activitat de caminar i l'art. La iniciativa es portarà a terme a Girona, Olot i posteriorment a Vic, el 10 i 11 de juliol amb la UVic-UCC i el col·lectiu Deriva Mussol.

Anton Granero, nou director d'ACVIC.
Sobre Anton Granero, nou director       
Anton Granero (Manresa, 1954) és dissenyador gràfic, editor i activista cultural, impulsor
de nombroses iniciatives culturals, fundador d’H. Associació per a les Arts
Contemporànies i de l'estudi de disseny Eumogràfic (avui Eumo_dc). La seva figura  és tan coneguda com respectada a l'àmbit artístic i el món del disseny. Ha estat professor de disseny i comunicació audiovisual de la Universitat Pompeu Fabra (1995-2010); més recentment, ha comissariat l'exposició "Abans i Ara. Del Grafisme al Disseny Gràfic a Osona", dins del programa de Vic com a Capital Cultura Catalana el 2016. És també patró dels Patronats de la Fundació Universitària Balmes, vinculada la UVic-UCC, i de la Fundació de l’Escola d’Art i Disseny Eina de Barcelona.
Des de setembre de 2019, Granero és el responsable de la programació d’ACVIC. Centre d'Arts Contemporànies, una funció que assumeix provisionalment fins que els concursos per a la gestió i direcció del centre es portin a terme durant els pròxims mesos.
  • Imatges cortesia d'assessoria de premsa

Comentarios