Ron Carter encapçala un cartell per a la història del Banc Sabadell Vijazz Penedès

El Banc Sabadell Vijazz Penedès, que tindrà lloc del 6 al 8 de juliol a Vilafranca, vol dedicar la dotzena edició del festival als representants més influents de la història del gènere i que segueixen en actiu. Per això serà tota una autoritat, el mític contrabaixista nordamericà Ron Carter, qui protagonitzarà la nit del Vijazz de diumenge. 

Carter actuarà amb el Golden Striker Trio (Russell Malone i Donald Vega), i el de Vilafranca del Penedès serà l’únic concert que oferirà el músic a Catalunya el 2018. De fet, aquest és un any especial pel baixista, que està immers en la gira del seu 80 aniversari (n’acaba de fer 81 el divendres, 4 de maig). Carter ha tocat amb tots, i tots l’han volgut al seu costat, “és una veritable llegenda que ha escrit algunes de les pàgines més rellevants de la història del jazz modern, i amb el seu concert es tancarà un cartell històric del festival”, explica el director artístic del Vijazz, Pere Pons. Fa més de 60 anys que el músic trepitja els escenaris d’arreu del món, i les seves cordes han sonat en més de 2.500 gravacions i en uns 150 discos enregistrats al seu nom. 
El Ron Carter Golden Striker Trio actuarà el diumenge 8 de juliol, a les 22 h, a l’escenari principal del Vijazz de la plaça de Jaume I. Un any més, l’oferta de vins i caves estarà a l’alçada del cartell musical del festival, i els cellers del Penedès hi oferiran degustacions dels seus millors productes.

Ron Carter va iniciar-se a la música amb 10 anys, amb el violoncel, però quan en tenia 17 va decidir canviar-lo pel contrabaix i passar de la música clàssica al jazz. Es va graduar a l’Eastman School of Music de Rochester el 1959 i, una vegada instal·lat a Nova York, es va incorporar al grup de Chico Hamilton mentre es treia el títol superior de contrabaix a la Manhattan School of Music. 
També es va graduar en experiència jazzística amb el trio de Bobby Timons. Amb poc més de 20 anys, quan es va unir al trio del pianista Ahmad Jamal, la vida d’aquell jove va fer un gir de 180 graus i va començar a enregistrar al Village Vanguard de Nova York. 
Això el va catapultar a molts escenaris, que compartia amb Eric Dolphy, Don Ellis, Randy Wetson, Jaki Byard, Thelonious Monk i Cannonball Adderley. Al 1963, el gran trompetista Miles Davis li va proposar unir-se al seu quintet per substituir ni més ni menys que a un dels seus grans herois, el contrabaixista Paul Chambers. D’aquesta unió en va sortir el clàssic disc “Seven Steps To Heaven”, i poc després el quintet es va transformar i, amb Miles Davis, Herbie Hancock, Wayn Shorter, Tony Williams i Ron Carter, es van convertir en el conjunt més consagrat de la història del jazz modern.


  • Imatges cortesia d'assessoria de premsa

Comentarios