EXPOSICIÓ AQUA FONTIS SALUTARIS - AIGUA, HIGIENE I SALUT

 
Una exposició produïda per la Xarxa de Museus de Farmàcia i el Museu Arxiu Tomàs Balvey de Cardedeu i amb la col·laboració de la Xarxa de Museus locals de la Diputació de Barcelona, explicant el paper dels farmacèutics titulars i dels laboratoris, responsables del control de la potabilitat de l'aigua al llarg de la història.
 
Els farmacèutics, antigament dits apotecaris, són els professionals de la salut que exerceixen la farmàcia i són uns grans coneixedors del medicament i de les seves propietats químiques i biològiques, així com dels efectes que pot tenir en el cos humà on actua.

Normalment, associem els farmacèutics a propietaris o treballadors d’una farmàcia on es dispensen medicaments, però també els podem trobar treballant en el camp de la recerca biomèdica, en la indústria cosmètica, en hospitals i en anàlisis clíniques i d'aigües, entre d’altres

 
Una de les tasques dels farmacèutics, tant abans com ara, és la preparació de medicaments a partir de les fórmules magistrals que es preparen a la mateixa farmàcia o als laboratoris farmacèutics i on l'aigua és un dels ingredients principals.

La majoria de medicaments, tant d’origen natural com els obtinguts per mitjà d’operacions químiques més o menys sofisticades, tenen en comú que són solubles en aigua. És per això que les medicines més antigues i simples són les infusions, els decuits i els destil·lats, en que la base és l’aigua calenta i només cal procedir a separar-ne la fracció no dissolta mitjançant el seu filtrat.

A la farmàcia, és el principi actiu més important, sobretot pels que són solubles, però per al seu ús, cal abans fer-ne un tractament que comença amb la presa de mostres per continuar amb l'anàlisi i el tractament de l'aigua.

És prou conegut que l'aigua pot actuar com a vehicle en la difusió d'epidèmies, sobretot en les que predominen els trastorns gastrointestinals. Però si l'aigua pot ser font de malalties també se la pot considerar com una font de salut i els càntirs són uns bons aliats de la higiene de l'aigua. Una de les propietats dels càntirs es permetre que diverses persones beguin del mateix atuell sense que es puguin contagiar entre elles, ja que es beu a galet, a una certa distància entre l'objecte i la boca. Així mateix, el fet de ser un atuell tancat, que funciona per brocs, fa molt difícil que hi entrin brutícies o insectes. A més, els càntirs conserven l'aigua fresca, a una temperatura acceptable per al cos, que no provoca mals a la gola com passa amb l'aigua més freda de la nevera.

L'exposició compta amb la col·laboració de la Xarxa de Museus Locals de la Diputació de Barcelona i objectes de les col·leccions de la Fundació Concòrdia Farmacèutica, del Museu de la Farmàcia Catalana, del  Museu del Càntir d'Argentona, de Thermàlia- Museu de Caldes de Montbui i d'Acciona -Aigües del Prat de Llobregat.

L'exposició es podrà visitar fins el 23 d'octubre

Horari:

De dimarts a divendres de 10 a 14 h i de 16 a 20 h
Dissabtes d'11 a 14 h i de 17 a 20 h
Diumenges i festius d'11 a 14 h
 
Edició periodista Jussara Maria Pires de Moura
Imatges cortesia d'assessoria de premsa

Comentarios