LA FESTA DEL CANTIR TORNA A ARGENTONA


La tradicional Festa del Càntir d’Argentona es celebra el proper dijous 4 d’agost al municipi del Maresme. Com a novetats d’aquesta 66a edició destaca l’Aixecadeta, versió infantil del concurs d’aixecada de càntirs, i el trasllat d’aquestes activitats a la plaça de Vendre, amb l’objectiu d’acostar aquests concursos amb la resta d’activitats de la Festa del Càntir, organitzades en el marc de la Festa Major d’Argentona.

La Festa del Càntir se celebra coincidint amb el dia de sant Domènec. Durant tot el matí, es fan els actes de més tradició, com la renovació del "vot de poble" per part de l'alcalde de la vila, la benedicció de les aigües de la font de sant Domènec, la benedicció i venda del "càntir de l'any" i els jocs de força i enginy a l'entorn de l'aigua i el càntir.

La prova més important és la gran aixecada de càntirs, en què els concursants han de beure d'una sèrie de càntirs de mida cada cop major. El més gran fa més d'un metre d'alçada i ple pesa 200 kg. Les inscripcions per al concurs d’aixecada de càntirs, tant infantil, com d’adults, estan obertes al Museu del Càntir, per a tothom que vulgui participar-hi.

El càntir d'aquesta edició està dissenyat pel ceramista maresmenc Claudi De José. Es tracta d'una peça de cos arrodonit molt actual fet amb la tècnica del motlle, en què el broc, la nansa i el galet s'integren perfectament amb la forma ovoide del conjunt de l'obra. El càntir d’enguany beneït es pot adquirir per 17 euros a la parada del costat de la font de Sant Domènec un cop fet l’acte de benedicció de la font i dels càntirs. El punt de venda es traslladarà davant de la Biblioteca a partir de la tarda i la resta de dies de la Festa Major d’Argentona.


Programa d'activitats de la Festa del Càntir 2016:
  • Posta dels càntirs de l'any. A les 7 hores, a la Font de Sant Domènec.
  • Ofici en honor a Sant Domingo de Guzmán. A les 10 hores, a l'Església Parroquial.
  • Gran Xarbotada. Jocs infantils a l'entorn del Càntir. A les 10.30 hores, a la plaça de Vendre.
  • Aixecadeta de Càntirs. Concurs infantil. Categories masculina i femenina, i premis pels tres millors classificats de cada categoria. A les 10.30 hores, a la plaça de Vendre.
  • Tradicional benedicció de les aigües de la font i venda dels càntirs de l'any beneïts. Un cop acabada la benedicció, renovació del Vot de Poble fet per la vila ja des de mitjans de segle XVII. A les 11.45 hores, a la Font de Sant Domènec.
  • Visita guiada al museu i a l'exposició temàtica Càntirs d'arreu del món. A les 12 hores, al Museu del Càntir.
  • Aixecada de càntirs. Des de 10 a 200 quilos. Categories masculina i femenina. Premis i trofeus per als tres millors classificats de cada categoria. A les 12.30 hores, a la plaça de Vendre.
Edició periodista Jussara Maria Pires de Moura
Imatges cortesia d'assessoria de premsa
 

Comentarios