Èxit de convocatòria de la II edició del Festivitas Bestiarum a Vilafranca del Penedès



El món del bestiari festiu està d'enhorabona. La jornada Festivitas Bestiarum, la gran festa del bestiari festiu europeu que ha tingut lloc a Vilafranca del Penedès aquest dissabte 21 de novembre, ha finalitzat amb èxit de convocatòria: prop de 150 representats d'entitats van participar en el congrés “Bestiari Festiu: definició i criteris de catalogació”, que té com a finalitat confeccionar un catàleg complet del bestiari festiu europeu. Els premis BEST es van concedir a 9 categories diferents i es va designar el proper ambaixador del Bestiari Festiu de 2016, que va recaure en la periodista Rita Marzoa


Vilafranca del Penedès es va sumar a la festa i va participar als carrers, amb la mostra i cercavila de figures de bestiari festiu. Per la nit, la segona Nit del Bestiari Festiu, va reconèixer les persones, institucions, empreses i associacions que més han destacat en el foment dels valors de la cultura tradicional i popular catalana. 


Premis BEST


Els Premis BEST a la societat els atorga un jurat format per persones vinculades a l’àmbit de la cultura popular i les administracions. Les personalitats o institucions premiades a les nou categories dels premis BEST són les següents:

PREMI BEST A UN PERSONATGE PÚBLIC, Lluís Musté i Grau, de Valls, constructor artesanal i autodidacta de figures de bestiari festiu i impulsor d'una  mostra de bestiari d’escoles.

PREMI BEST A UNA ASSOCIACIÓ O ENTITAT, Agrupació Seny Major de Cervera, per la seva capacitat de coordinar i cohesionar totes les entitats culturals del seu territori, constituint un referent del país en l'àmbit de la cultura popular.

PREMI BEST A UNA INICIATIVA EMPRESARIAL, Editorial El Cep i la Nansa, de Vilanova i la Geltrú, per la seva aposta per la divulgació de la cultura popular, i concretament en l’àmbit del bestiari festiu.


PREMI BEST A UN MITJÀ O UNA INICIATIVA DE COMUNICACIÓRevista Caramella, per la seva capacitat demostrada al llarg de més de 15 anys d’elaborar una revista de gran qualitat i pel seu compromís indestriable en favor de la música i la cultura popular.

PREMI POPULAR BEST A LA INICIATIVA MÉS INNOVADORA I ORIGINAL, “Els tres tombs infernals”, de La Satànica de Sant Andreu de Barcelona, va ser el guanyador escollit en una votació popular a través de les xarxes socials, amb 640 vots. Els altres dos finalistes van ser 'Jazzinferno', de la colla del Bitxo del Torrent Mitger, de Terrassa, i 'Festival d'enceses de bestiari', d'Artesa de Lleida.

PREMI BEST A UNA INICIATIVA SOLIDÀRIA, ”7a Nit de l’Infern”, de l’Agrupació Sardanista de Cornellà de Llobregat,  per la seva capacitat d’organització i mobilització de públics de l’entitat i l'aportació dels guanys de l’activitat a una entitat local dedicada a l’atenció a les persones en situació de pobresa i risc d’exclusió social-

PREMI BEST AL MILLOR PROJECTE ESTRATÈGIC, “La Mamullada”, impulsat per la Colla del Mamut de Viladecans, per la seva singularitat, per haver aconseguit que una de les principals activitats festives i culturals del seu municipi tingui com a protagonista la figura de bestiari festiu.

PREMI BEST A LA MILLOR ACCIÓ DE CONSERVACIÓ I/O RECUPERACIÓ DE TRADICIONS, la '1a Festa dedicada a les famílies”, de l’Associació Colla Ferafoc de Sant Quintí de Mediona, per implementar el foment de la transmissió del caràcter festiu entre generacions, pràctica que la UNESCO considera com un dels instruments per la salvaguarda del patrimoni immaterial.

PREMI BEST ESPECIAL A LA QUALITAT, TRADICIÓ I ESTÍMUL EUROPEU a l'Ordre des Chevaliers de la Tarasque (Tarascon). Les festes de la Tarasque van ser proclamades Patrimoni Oral i Immaterial de la Humanitat per la UNESCO l’any 2008 dins la declaració “Gegants i dracs processionals de Bèlgica i França”.

El congrés

El congrés “Bestiari festiu: definició i criteris de catalogació” va aplegar prop de 150 persones al Fòrum Berger Balaguer, on es van presentar continguts relacionats amb el bestiari festiu i el seu procés de catalogació a través de vuit ponències. Els assistents van poder conèixer aspectes sobre la música que acompanya les figures, les seves danses, l’origen dels dracs o com es cataloga el patrimoni material.


Durant el congrés el Drac de Vilafranca, el drac de l’Agrupació i el Poulain de Pézenas (Occitània), declarat obra mestra del patrimoni oral i immaterial per la UNESCO, van oferir els assistents i públic al carrer una ballada de cortesia. Després del congrés va tenir lloc el dinar de germanor entre totes les entitats que hi van participar.



Cercavila 
Durant tot el dia es va comptar amb la presència de 12 figures de bestiari festiu: Drac de l'Agrupació del Bestiari, Drac de Vilafranca del Penedès, Poulain de Pézenas, Occitània, obra mestra del Patrimoni Oral i Immaterial de la UNESCO 2005Hipògrif Ferafoc de Sant Quintí de Mediona, Cucafera Sexot de Sant Cugat Sesgarrigues, Arpella del Barri Gòtic de Barcelona, Lleó Brumot de Gavà, Drac Blai (el devastador de terres) de Santa Coloma de Gramenet, Drac de Terrassa, Cuca Llumeneta de Perafort, Hydra d'Artesa de Lleida i el Drac Tallot d'El Vendrell.
Totes les figures van participar en el cercavila de les 17h des del Fòrum Berger Balaguer fins a l'Auditori Municipal lloc on va començar la lI Nit del Bestiari Festiu, presentat pel periodista Xavier Graset, amb la concessió dels premis a les entitats.

Per què el Festivitas Bestiarum?

Presentat per Xavier Graset, aquesta segona edició – la passada es va celebrar al Born Centre Cultural de Barcelona – pren un caràcter festiu, de cloenda de la temporada d’actuacions, que pretén reivindicar la declaració oficial del Dia Europeu del Bestiari Festiu (24-novembre) i que, a més, pretén donar visibilitat i reconeixement als projectes i iniciatives dutes a terme per les entitats federades a l’Agrupació.

Jurat dels Premis BEST 2015

  • Lluís Puig, director general de Cultura Popular, Associacionisme i Acció Cultural de la Generalitat.
  • M. Dolors Portús, gerent dels Serveis de Cultura de la Diputació de Barcelona.
  • Àngel Hom, tècnic de Cultura de l'Ajuntament de Vilafranca del Penedès.
  • Xavier Cordomí, director de la Casa dels Entremesos de Barcelona.
  • Salvador Casals, president de la Federació d'Ateneus de Catalunya.
  • Quim Gil, comercial de l'empresa Pirotècnia Estalella.
  • Sete Udina, president de l'Agrupació del Bestiari Festiu de Catalunya.
  • Mateu Tres, vocal d'Organització de l'Agrupació i coordinador Festivitas.
  • Jaume Inglès, vocal de Comunicació (provisional) de l'Agrupació.


Per a més informació i programa d’actes www.bestiari.cat i www.festivitasbestiarum.cat​

Text e imatges cedides per assessoria de premsa

Comentarios